ECO TURBINE


Novembra 2018 smo začeli s projektom ECO-TURBINE. Je druga faza evropskega projekta SME v sklopu HORIZON 2020. 

ECO-TURBINE je vsestransko koristna rešitev; turbina proizvaja zeleno električno energijo, obenem pa je njena osnovna funkcija namenjena mestnim občinam za filtriranje onesnaženega zraka v urbanih okoljih, razen tega, pa se površine turbine lahko tržijo kot vpadljive, delno vrtljive oglaševalske površine. 


Ocenjuje se, da onesnaženje zraka lahko stane globalno gospodarstvo 2,5milijard€ na leto. To dejstvo predstavlja tudi veliko poslovno priložnost pri filtriranju onesnaženega zraka v mestih, ki do sedaj še ni bila v resnici izkoriščena v glavnem zaradi znatnih stroškov investicij in obratovalnih stroškov številnih prosto stoječih naprav za filtriranje zraka, ki bi bile. Vsekakor predstavlja ECO-TURBINE prelomnico s tem, ko ponuja napravo za filtriranje zraka, ki z oglaševanjem dejansko ustvarja prihodek in je energetsko samozadostna ali celo proizvaja energetski presežek. Več na: ECO turbine (veplas.si)

Image title

ECO-TURBINE predstavlja: 

 • Novo tehnično zasnovo: ECO-TURBINE ima popolnoma nov način gibanja glede na konvencionalne vetrne turbine z vodoravno in navpično osjo. Namesto klasičnega rotacijskega gibanja propelerjev ima naša patentirana rešitev počasi vrtečo pravokotno »steno« lamelnega tipa z vrsto lopatic. 

 • Novo funkcijo: kot filter onesnaženega zraka: na lopaticah turbine bo nanešena napredna Activa® eko-aktivna fotokatalitska prevleka, ki pretvori toksične onesnaževalce v zraku v neškodljive delce katere odpihne veter. 

 • Nov poslovno/tržni model: ECO-TURBINE bo imela na turbini naslikane oglase. Tako bo naša rešitev ustvarjala stalen prihodek iz oglaševanja. 

 • Nov material: aerodinamični deli ECO-TURBINE so narejeni z uporabo kompozitnih materialov. 

 • Nove možnosti namestitve: ECO-TURBINE bo možno namestiti na območjih, kjer konvencionalne turbine ne morejo biti nameščene zaradi nevarnosti za ptice in ljudi ali pa takšna namestitev ni bila možna zaradi estetskih razlogov.


Projekt ima status razvojnega projekta in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Zasnovan je kot konzorcij - vodilni član konzorcija je Veplas d.d.; član konzorcija pa Primum d.o.o.. 

Skozi postopek razvoja in izboljšav prvega konceptualnega prototipa bomo obravnavali naslednje sklope in funkcije ECO TURBINE: 

Mehanski sklop: Zagotavlja vrtenje turbinskega sklopa in pogon generatorja/motorja, ki napaja akumulatorje, ki skrbijo za zamozadostno oskrbo celotnega postrojenja. Ob brezveterju elektromotor/generator poskrbi za vrtenje lopatic in s tem za gibanje zraka skozi turbino. 

Elektro sklop sestavljajo: 

 • fotovoltaični sklop, ki skrbi za vzporedno napajanje akumulatorjev s pomočjo sonca 

 • krmilna elektronika, ki usklajuje in ščiti delovanje vseh elementov turbine 

 • osvetlitev za aktiviranje fotokatalitičnega nanosa in osvetlitev reklam 

Fotokatalični premaz: - služi za čiščenje zraka -> izločevanje NO delcev iz zraka ob pomoči ustrezne UV osvetlitve. Vir UV svetlobe je sonce, čez dan in posebne svetilke ponoči, oziroma, ko ni sonca. 

Reklamne površine: - vidne površine turbine so namenjene oglaševanju.


Opis koncepta delovanja 

 • ET je primarno namenjena čiščenju zraka s pomočjo aktivne fotokatalitične prevleke na elementih turbine. 

 • Energijo za delovanje dobiva iz energije vetra in sonca. 

 • V primeru presežka pridobljene električne energije lahko presežek oddaja v električno omrežje. 

 • Veter žene lopatico, ki preko verižnega prenosa poganjajo generator. Generator napaja akumulatorje. 

 • Sonce preko fotovoltaičnih modulov napaja akumulatorje. 

 • Stene in lopatice turbine so premazane z aktivno fotokatalitsko prevleko, ki ob delovanju UV svetlobe (sonce/ umetni vir – žarnice) izloča NO delce iz zraka ter ga tako čisti. 

 • Za namen čiščenja zraka – pretok zraka zagotavljamo vrtenje turbine tudi ko ni vetra – generator deluje kot elektromotor in namesto naravnega vira UV svetlobe uporabljamo UV žarnice. Oboje se napaja iz akumulatorjev, ki so sestavni element ET-ja. 

 • Konceptualni prototip bomo postavili na dvorišču Veplassa v Velenju in spremljali obratovanje ter delali modifikacije. 

 • Za namen spremljanja vetrnih pogojev smo vzpostavili tudi merilno točko, kjer merimo vremenske pogoje. Tako lahko spremljate vremenske pogoje na spletni strani

VREME VELENJE


Konceptualni prototip

Testiranje izboljšanega konceptualnega prototipa


 

EKO VETRNA TURBINA JE SVETOVNA INOVACIJA VELENJSKEGA VEPLASA _ VTV MAGAZINE

Dve proizvodnji lokaciji v Sloveniji